Förarbevisutbildning

Svågadalens skoterklubb bedriver förarbevisutbildningar varje år.

Förarbevis krävs om ditt bilkörkort är utfärdat efter 1 januari 2000. Tidigare omfattade förarbevisen även fyrhjuling, i september 2009 ändrade Transportstyrelsen så att de numera är två olika kurser. En för snöskoter och en för fyrhjuling. Vi bedriver endast kurser för snöskoter.

Enda kravet som ställs på dig som elev är att Du har fyllt 16 år för att få slutföra kursen samt att du inte har någon pågående spärrtid för indraget körkort. Du måste visa giltig legitimation vid kursstart och vid examination.

Upplägg
Vår kurs är upplagd på totalt 15 timmar, fördelat på tre vardagskvällar med teori och uppkörning på en helgdag. Det finns även möjlighet till intensivkurs fredag-söndag.
Vi har ett antal teoriavsnitt att gå igenom och lära oss mer om, t.ex.

  • Säkerhet
  • Färdvett
  • Körning och körteknik
  • Lagar
  • Fordonet
  • Försäkringar
  • Föraren

Den praktiska delen omfattar körning och ”garagelektion”. Den teoretiska delen hålls på Svågadalens skola och den praktiska delen genomförs på Tallbacken, Ängebo.
Kursen avslutas med ett skriftligt prov, då kommer en examinator som är utsedd och godkänd av Transportstyrelsen. För att kunna slutföra utbildningen med körövningen krävs att det är snötäckt på marken.

Provet
Består av 26 frågor och max fem fel för ett godkännande. Provet får göras muntligt.

Avgift
Pris 2500:-

Transportstyrelsen tar ut en avgift för tillverkning av förarbeviset som inte ingår i kursavgiften. Se Transportstyrelsens hemsida. Förarbeviset är gult och numera försett med foto och namnteckning.

Anmälan
Görs till Studiefrämjandet i Ljusdal. Kontaktperson Birgitta 076 – 125 96 28.
Tänk på att vara ute i god tid, eftersom platserna går åt fort.

Kurserna planeras in så snart vi fyller upp med antalet som ska vara i varje kurs och det finns snö. Kursstart meddelas sedan så snart det är möjligt till anmälda elever i turordning som de kommit in. Först till kvarn…